top of page
image001.jpg

Hoihoi, ik ben Birgit en zit in mijn derde bachelor criminologie optie rechten.

My Story

Mijn mama heeft een zeldzame ziekte waardoor ze een een groot deel van haar leven slechtziend was. Zeven jaar geleden werd ze blind. Toen ik mijn hogere studies begon was dat een grote verandering.

In het begin had ik het er heel moeilijk mee. Doorheen de week was ik wel in Leuven, maar in gedachten bleef ik aan de zorg voor mijn mama denken en zat ik met een groot schuldgevoel. In het weekend zorgde ik voor het huishouden thuis en maakte ik alles klaar voor mijn mama om de week alleen door te komen. Als ik daarna terug in Leuven aankwam begon het werk eigenlijk weer opnieuw, maar dan voor mezelf. Op z’n momenten had ik het idee dat ik niet het onbezorgde studentenleven kon lijden als anderen. Ik merkte vooral dat ik doorheen de week de rust en ontspanning moest vinden die ik in het weekend niet had. Ik zorgde met veel plezier en liefde voor mijn mama, maar vergat ook voor mezelf te zorgen. 

 

Vorig jaar leerde ik Zo Jong kennen, een organisatie voor jonge mantelzorgers.  Het deed echt deugd om te beseffen dat je niet de enige bent en vooral trots mag zijn op wat je doet. Check zeker www.zojong.be en hun socials. Hun posts zorgen elke keer weer voor kleine gelukjes!

 

Nu ik al een paar jaar verder ben heb ik de juiste ondersteuning gevonden, mijn eigen ritme gezocht en vooral ook de tijd genomen om voor mezelf te leren zorgen en erover te praten. Door de week kan ik met een gerust hart in Leuven zijn, zonder nog te veel aan thuis te moeten denken.

 

De maatschappelijke aandacht voor jonge mantelzorgers is de laatste tijd wel toegenomen in de media, maar ik ben er van overtuigd dat er tijdens je studies ook zeker rekening mee moet gehouden worden als je daar nood aan hebt. Zo kan iedereen dezelfde kansen krijgen en zijn of haar dromen najagen, ongeacht je thuissituatie.

 

Neem jij ook zorg op voor anderen of ben jij mantelzorger en wil je eens onbezorgd je verhaal doen? Heb je bepaalde zaken waar je tegenaan botst? Of wil je om een andere reden contact opnemen? Stuur me gerust een mailtje via birgit.capenberghs@student.kuleuven.be.

bottom of page